Belediyelerin gelirleri veya gelir kaynaklarının neler olacağı 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ile düzenlenmiştir. Ancak belediye gelirleri bu kanunla sınırlı kalmamış bir çok farklı kanunda da belediyeye gelir sağlayacak kalemler yer alıyor. Emlak Vergisi Kanunu gibi;

Belediyeler merkez yönetimden alınan pay, genel bütçe vergi gelirinden alınan pay, vergiler, harçlar, taşınır - taşınmaz mal geliri (satış &ndash kira), ceza geliri, faiz gelirleri, belediye meclisi tarafından alınan kararla verilecek bazı hizmetlerden alınacak ücretler, tabela vs reklam geliri, bağışlar gibi değişik kalemlerden gelir ederek bütçe oluşturuyor.

Bazı belediyelerin 2022 bütçesi şöyle açıklandı: 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 44 milyar,

Ankara Büyükşehir Belediyesi 17 milyar,

Esenyurt Belediyesi 1,5 milyar,

Başakşehir Belediyesi 980 milyon,

Küçükçekmece Belediyesi 945 milyon,

Pendik Belediyesi 900 milyon,

Ü mraniye Belediyesi 850 milyon,

Fatih Belediyesi 752 milyon,

Silivri Belediyesi 443 milyon,

Çekmeköy Belediyesi 432 milyon lira.

(rakamları yaklaşık olarak paylaştım)

; .

Hal böyleyken CHP`li büyükşehir belediyeleri ortak bir bildiriyi kaleme alarak kamuoyu ile paylaştı. Bu bildiride artan maliyetler karşısında hizmet vermekte zorlandıklarını dile getirdiler. Buraya kadar güzel. Sadece belediyeler değil Türkiye`de herkes ve her kesim artan maliyetlerden etkilendi. Zorlanmaya başladı. Bu zorlanmayı esnaftan vatandaşa herkes yaşadı, yaşıyor. Maliyet artışları nedeniyle kaçfırın, kaçkasap, kaçbakkal veya manifaturacı, kaçcafe &ndash restoran kepenk indirdi. Peki o zaman bu neyin mazereti? Sizlere oy veren &ndash vermeyen vatandaşa beklediği hizmeti  Kusura bakmayın mazota zam geldi çöpünüzü alamayacağım. Pardon araçparçalarına zam geldi engelli bireyi hastaneye götürmek için araçyardımı yapamayacağım`  diyerek geri mi çevireceksiniz? Ee sonra gelsin konserler, gelsin etkinlikler, gelsin kimin okuduğu belli olmayan yada sadece kütüphaneyi süsleyen kültür yayınları baskıları, neredeyse sadece yaşlıların rağbet ettiği 3-5 şehre kültür turları vesaire vesaire.

Çalışmaya, hizmet etmeye, vatandaşa, insana dokunmaya, iş üretmeye, sokaktaki hayvana, yeşile, denize çevreye sahip çıkmaya, gençlere önder olmaya, kadınların çocukların yanında olmaya hangi mazeret karşı durur. İş ki içten olsun, candan olsun, istek olsun, yapamamak uyutmasın dert olsun. Bunlar yoksa hizmet vermemek için mazeretiniz çok olur. 

Bütçelere baktığınızda en büyük bütçeli olan belediyeler CHP`li belediyeler. Ne yazık ve tuhaftır ki artan maliyetlerden dolayı iş yapamaz hale geldiklerini de söyleyen yine aynı belediyeler. Bu bildiriye imza atan hangi belediye başkanı, artan maliyetler nedeniyle makam aracının marka ve modelini daha düşüğü ve yakıtı daha uygun olan araçla değiştirdi? Hiç. Hangi belediye başkanı konserleri azaltıp konser vs bütçelerini sosyal hizmetlere aktardı? Hiç. Hangi belediye başkanı bina içinde güpegündüz yanan lambaları kapattırdı? Hiç. 

Soruları çoğaltabiliriz ama cevap hep aynı hiç!

O halde mazeret üretmeyin. Artan maliyetler karşısında vatandaşa en büyük desteği belediyeler verebilecekken, maliyetlerin arkasına sığınarak saltanat sürmeyin. İstihdam açacak projeler hayata geçirin, betona değil yeşile yer verin toprağa yer verin, gençleri oyalamayın onların elini sıkı tutun, evde yükü çeken kadının yanında olun hikayeden el ürünü sergileri yaptırmayın, dağ gibi tecrübesi ve bilgi birikimi olan yaşlılarımızdan faydalanın ve en başta personelinizi deneteleyin;

iş yapın iş;