Avrupalı Türk GASTRO KAHRAMANLARIN macerası yarım asır önce, 70 li yılların başında, özellikle Almanya nın Münih, Köln, Berlin, gibi büyük şehirlerinde açtıkları: Züccaciye, tencere, tava, tabak, çatal kaşık, vs. ithal edip, sattıkları 'EXPORT MAĞAZALARI' ile başladı.
Sonra, Anadolu nun bağrından Avrupa ülkelerine gelen, burada çoluk çocuğa karışan, insanımızın özlediği, ancak bulamadığı lezzetleri: Girişimci ruhlarında Ü retme, ithal etme, dağıtma, fikri gelişti. Burhan Öngören 'Rahmetli oldu' (EGE TÜ RK SUCUKLARI), Mustafa Baklan (SUNTAT FOOD), Mehmet Kazancı ve oğulları (HACILAR ET ve BOLU HELAL MARKETLER), Remzi Kaplan (KAPLAN DÖNER) ile benzeri, işçilikten, pazarcılığa ve iş adamlığına uzanan kişi ve kuruluşların öncülüğünde, diğer Avrupa ülkelerine de yayıldı.
Et, tavuk işleme ve Helal Kesim Tesisleri kuruldu. Bilal Çakır ın (BİLAL CHİCKEN) gibi Hilmi Selçuk un (ÖZ KAYSERİ PASTIRMALARI) gibi kuruluşlar ve ardından Kuruyemiş Fabrikaları (MERAY - TADIM) ve mağazaları, Hasan Asan ve oğullarının HATEKS & SCHAFER Mutfak ve sofra Ekipmanları üretimi & satışı, Şerif Aktürk ün (ÖZGAZİ) Peynir & Süt Ü rünleri Fabrikası, Hikmet Gürcüoğlu nun KOÇ Et Ü rünleri Fabrikası, İsveçKralından 'Ü stün Hizmet Madalyası' alan, Avrupa`nın en büyük süper marketi MATWARLDEN i Stockholm de açan, Dr. Muhittin Taylı ile isimlerini yazmaya birkaçmakalemizin yetmeyeceği, 'Girişimci Türklerin' sadece, 'Gastronomik Faaliyet ve Yatırımlarını' içeren AVRUPALI TÜ RK KAHRAMANLAR bu çabalarını, yeterli bulmayarak Market, Dönerci, Burgerci, Cafe, Bar, Hookkah, Restaurant (Düsseldorf merkezli Ali Erdoğan ın LEONARDO GRUBU 38 değişik içerikli 'Türk, İtalyan, Meksikan, Uzakdoğu' restauranları ve otelleri gibi, Berlin merkezli Aygün kardeşler: Mehmet, Ahmet, Muzaffer, Saim in Döner ağırlıklı HASIR Restaurantları, BEEF CLUB Steakhousları ve Titanik Otelleri gibi, İngiltere Kralicesinden 'Sör Ü nvanı' alan, Hüseyin Özer in SOFRA Restaurantları, Hollanda da Erdoğan Yüce nin, Konya Yemekleri ağırlıklı MERAM Restaurantlarını, Pastahaneler ve Fırınlar takip etti.
Köln de, Anıl ve Angın Artar kardeşler ARTAR BROD u, Almanya nın en büyük Ekmek Fabrikasını kurdular.
Bununla da yetinmeyen GASTROHEROLARIMIZ, bu tarz mekanların Endüstriyel Mutfak Cihazlarını, Ömer M. Elma nın GGM GASTRO İNTERNETİONAL kuruluşu gibi, Türkiye de imal ettirip hem Avrupa ya hem de dünyaya pazarladılar.
Salon mobilyalarını İzmir de üreten, KRANİCH GmbH nın sahibi Hıdır Serin de birçok mekanın oluşumuna katkı verdiler.
Ayrıca, bu yatırımcılar 2008 den buyana, 'Dünya Aşçılar Olimpiyatlarında' LDF/Lezzet Dernekleri Federasyonumuza destek oldular.
Bazı GASTROHEROLAR ise Örneğin Berna Öncel, Mehmet Ali Dönmez   ŞAMPİYON Kokoreç, MADO Pastanesi, SİMİT SARAYI gibi Türkiye deki ünlü markaları da bu ülkelere taşıdılar.
2023 Türkiye Cumhuriyeti nin kuruluşunun 100 yılı, tüm kahramanlarımız gibi yurt dışında TÜ RKİYE NİN LEZZET YÜ ZYILI için 50 yıldır çalışan GASTROHEROLARIMIZI da unutmadık. Sürpriz yazı ve duyurularımızı, lütfen bekleyiniz.
Selam ve sevgilerimle, @pakmanvasfi

HELAL GIDA PAZARI,   TÜ M DÜ NYADA BÜ YÜ YOR

Tüm dünyada büyüyen HELAL GIDA Pazarının tartışmasız lideri Türkiye dir ve binlerce çeşit HELAL ve LEZZETLİ Ü rün, ülkemizden Avrupa dan Asya ya, Afrika dan Amerika ya ihraçedilmektedir.  Türk gastro herolar hizmetleri ile göz dolduruyor.

`height=

HELAL Sertifikalı: Tarım ürünlerimiz ile Gıda sanayi ürünlerimizin, başarılı ihracatçılarımız, lojistik kuruluşlarımız ve yurt dışındaki GASTROHEROLARIMIZIN gayret ve hizmetleriyle   geçtiğimiz yıla göre 50 nin üzerinde büyümüş bulunmaktadır. 
HELAL Expo Fuarı ve Cumhurbaşkanımız himayelerinde düzenlenen DÜ NYA HELAL ZİRVESİ, Bugün Yeşilköy deki İFM/İstanbul Fuar Merkezinde açılıyor.
Dünyadaki büyüklüğü 10 trilyon doları bulan, HELAL EKONOMİNİN paydaşları, DÜ NYA HELAL ZİRVESİNDE İslam İşbirliği Teşkilatı ile İstanbul da bir araya geliyor.
Bu büyük organizasyonu yıllardan beri başarıyla yapan, DÜ NYA HELAL ZİRVESİ Konsey Başkanı ve Discover Event Y.K.Bşk. Yunus Ete: 'Bu yıl 400 ün üzerinde yerli ve yabancı kuruluşun stand açtığı fuarımızın, 40.000 civarında ziyaretçi ağırlayacağına ve en az 1 milyar Euro luk, iş hacmi yaratacağına inanıyoruz.

`height=

Ayrıca Gıda ve bağlantılı sektörler başta olmak üzere kozmetik, makina, tekstil, teknoloji, ilaç, finans, turizm sektörlerinin de bu alandaki hizmet ve üretimleri HELAL EXPO da tüm dünyaya sunulacak, Türkiye nin HELAL AKREDİTASYON Kurumu ile de işbirliği içinde, ülkemizin bu pazardan aldığı payı 400 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.' dedi. Bizce de Yeni çağ ın, Yeni normalleri HELAL üretim ve tüketimi vazgeçilmez kılıyor. 2030 da 2 milyarı geçeceği tahmin edilen, Dünya Müslüman Nüfusunun dışındaki diğer dinlerin mensuplarınca, katkısız, hilesiz, temiz, kaliteli ve sağlıklı olduğuna inanılan ve tercih sebebi olan HELAL GIDA ürünlerinin Avrupa da sadece Türk ve Orta Doğu kökenli Etnik marketlerde değil, kendi ülke marketlerinin de HELAL GIDA BÖLÜ MLERİ oluşturularak, satışa sunulduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü biliyoruz.

`height=

Avrupa da üretilen Helal Et ve Süt ürünleri ile Türkiye den talep edilen Helal Gıda ürünlerine yönelmelerinden anlıyoruz.
Diğer bir yönden, yapılan araştırmalara göre HELAL Konusunun Turizm Sektörüne yansıması ise Dünya Turizm Pazarı yıllık % 3.8 büyürken, Helal Turizm Pazarı % 4.8 büyüme kaydetmiş bulunmakta. Ü lkemiz açısından değerlendirecek olursak, coğrafi konumumuz itibariyle 'Bu pazarında lideriyiz'  Çünkü biz AB ülkelerindeki 21 milyon, Rusya federasyonu ndaki 400 milyon ile Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki yoğun 'Müslüman Nüfusa' sadece 3-4 saatlik bir uçuş mesafesindeyiz. Ayrıca, aynı sebeple bu ülkelere yönelik HELAL GIDA ve diğer ürünlerdeki ihracatımızın boyutları da ortadadır. Fuardaki çok önemli bir etkinlik de: Türkiye nin, Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu: TAŞPAKON tarafından İslam Ü lkeleri Aşçılar Dernekleri ile birlikte düzenlenecek olan 'Dünya Aşçılık Olimpiyatlarıdır.'

`height=

HELAL Gıdalar ile üretilebilecek HELAL Menülerin, dünya ile paylaşımı olacaktır.   Konfederasyonun Gn. Bşk. Chef Öner Çulfaz, bu organizasyonla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye nin Yemek Kültürü zenginliğini dünyaya tanıtmak istediklerini belirti ve 'Kurucusu olduğumuz Dünya Müslüman Ü lkeleri Aşçılar Dernekleri Platformu nun üyesi ülkeler başta olmak üzere, onlarca ülkenin temsilci, jüri üyesi ve yarışmacı göndereceği organizasyonumuzun dolu ve başarılı geçmesini temenni ediyor, tüm Meslekdalarımızı ve Lezzetseverleri bu etkinliğe davet ediyoruz.' dedi. 

 

DT FOOD ABBASSADOR Avrupa da HELAL GIDA yı tanıtıyor

HELAL GIDA   konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdüren, başarılı iş adamı Oğuz Evler in yönetiminde DT FOOD ABBASSADOR Kuruluşu, dünyanın en büyük Gıda Fuarı ANUGA ve Pastry & Şekerleme Fuarı İSM de senelerdir, bağımsız 'HELAL GIDALAR BÖLÜ MÜ ' açarak, HELAL GIDA Ü reticilerine hizmet veriyor.

`height=

Almanya, Aachen li iş adamı Oğuz Evler, Alman Fuarcılık ve Medya sektöründeki sempatisi ve başarılı çalışmalarıyla göz dolduruyor.
2019 ve 2021 ANUGA Fuarlarında, kiraladığı 400 metrekare üzerindeki, bağımsız standında kendisini ziyaret etmiş ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler almıştım.
Oğuz Evler, tam bir 'EUROTURK GASTROHERO'
İdealleri olan: Türkiye nin gıda ihracatını arttırmak, sağlıklı ve lezzetli Helal Gıdayı Avrupa da yaygınlaştırmak, Avrupalı Türk, Gıda üreticiler (onlar da bizim için birer GASTROHERO dur) ile Türkiye deki gelişmiş Gıda Sanayi arasında köprü olmak, Avrupa daki etnik ve ulusal marketlerde Türkiye Lezzetlerini, helal, vegan ve vejeteryan gıda ürünlerini tanıtmak için çalışıyor.

`height=
Öncelikle Avrupa da bu konuda üretim yapan, Türkiye de ve diğer Müslüman ülkelerde, üretim yapan orta & küçük ölçekli kuruluşların ürünlerini, küçük katılım payları ile bu standında teşhir ediyor, tattırıyor, dünya helal pazarlarının alıcılarına tanıtıyor, onları Avrupa da temsil ediyor, lisan bilen pazarlama, grafik dizayn ve iletişim elemanları ile Avrupa medyasında tanıtıyor, bu büyük fuarların sonrasında ise, iletişimlerini sürdürerek, Avrupa ve dünya pazarında yer edinmelerine imkan tanıyor.
Kendisini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

 

Lezzetli ve Kaliteli HELAL ŞARKÜ TERİ, La Charcuteria İstanbul da 

BEYFEN GIDA, deneyimli, araştırmacı Chef Şahap Şeren in ürettiği, Et Ü rünü Şarküteri Lezzetleri ile her kesime hitap ediyor.

`height=

Geçtiğimiz yıl kurulan ve hızla büyüyen 'LA CHARCUTERİA İSTANBUL' Sarıyer deki fabrikasında, 5 yıldızlı otellerin ve lüks mezecilerin ısrarla aradığı, füme et ürünleri ile Avrupa daki emsallerini aratmıyor. Ü stelik tamamen Dana & Koyun eti kullanılarak, her türlü katkı maddesi ve koruyucular dan arınmış, çok özel %100 HELAL, nefis ve leziz et ürünlerini, yaz kış Maslak 42 ve İstinye Park Restaurant &   Mağazalarında, yaz aylarında da Göçek te Lezzetseverlere sunuyor.

`height=
Zaman zaman organize edilen, seçkin davetlilerin katıldığı, 'Tadım Etkinliklerine' de katılan Şahap Usta, lezzetlerini dünyaya açmayı ve ödüller almayı planlıyor.
Geçtiğimiz hafta sonu HaliçKongre Merkezindeki Gastronomi Etkinliğinde, ülkemizin en kaliteli peynirlerinin üreticisi: TAHSİLDAROĞLU nun standında buluşup, sohbet ettiğimiz BEYFEN GIDA Kurucularından Şahap Şeren, yeni 'İnovatif Lezzet Arayışlarında' bu ünlü markanın peynirleri ile de yepyeni 'Artizan Et ve Süt Ü rünleri' konusunu görüştük. Tamamen, Avrupa da 'malum hayvanın' etinden üretilen şarküteri çeşitlerini, 'Prosciutto' dahil, Türkiye de dana ve koyundan, aynı görünümde, üstelik, HELAL olarak, daha lezzetli, kaliteli ve sağlıklı üretmeyi başardım. 

`height=

Ü retimimiz de, aylık 3 tonu bulan bu lezzetlerimizin, hem halkımız, hem de Horeca yöneticilerince tercih ediliyor olması, 'Yeni Lezzetler Yaratma' şevkimi arttırıyor.
Büyüme ve gelişme politikalarımız çerçevesinde, Y.K. Bşk. Erol Özmandıracı ile Turizm şehirlerinde olmaya ve Franchise Müşteriler bulmaya çalışıyoruz' dedi.
Bizde 'kolay gelsin' dedik.