AVRUPA’YA DAMGASINI VURAN “TÜRK GIDA SEKTÖRÜ” NECKAR NEHRİ ÜZERİNDE BİR ARAYA GELDİ!

Geçtiğimiz hafta sonu;  KİLİM GAZETESİ'nin geleneksel olarak düzenlediği ve Doğuş Süpermarkt, Köşem Market ve Süzen Markt’lerin sponsorluğunu yaptığı, Neckar Nehri‘ndeki, NECKAR - KAEPTN Gezi Gemisi turunda, Türk Gıda Sektörü yetkilileri ve STK temsilcileri sektörün sorunları ve gelinen noktayı konuştu. Programa katılan Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak, SUNTAT Yön. Kur. Bşk. Mustafa Baklan, ÇİLOĞLU Şirketler Grubu Yön. Kur. Bşk. Şahin Çiloğlu, Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Avrupa Türk Gıdacılar ve Perakendeciler Platformu Koord. Volkan Aydın, SCHAPEL Elektronik Kasa Sistemleri Md. Franz Dan NECKAR - KAEPTN Gemileri İşletmecisi Ali Gülbahar ve sektörün duayen ismi Kazım Akpınar'a hitaben, KİLİM GAZETESİ İmtiyaz sahibi Ali Batmaz, yaptığı açılış konuşmasında: “Kilim Gazetesi olarak, bugün Avrupalı Türk Gıda Sektör temsilcileri ve yetkilileri ile buluştuk. 
Başkonsolosumuz Makbule Koçak başta olmak üzere, gelen tüm davetlilere ve özellikle bugünkü programımızın sponsorlarına teşekkür ediyorum. Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatına katkımız ile Avrupa’da Türk Gıda Sektörünün geleceği konularını değerlendireceğimiz, bu buluşmanın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi ve sözü konuşmacılara bıraktı.

 "İHRACATIN VE ÜRETİMİN ARTMASI İÇİN YANINIZDAYIZ"

Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak, toplantıda yaptığı selamlama konuşmasında, “Kilim Gazetesine bu  organizasyonu için teşekkür ediyorum. Bir araya gelip, bazı konuları ele almayı, birbirimizi görmeyi ve birbirimizle kaynaşmayı çok önemsiyorum. Bugün gıda sektörü temsilcileri ve yetkilileri ile bir aradayız. Gıda sektörünün devletler için ne kadar stratejik bir sektör olduğunu pandemide görmüş olduk. Sektör, pandemiye rağmen büyümeye devam etti. Artık bütün dünya bilinçli tüketici olmaya başladı ve gıda üretiminin önemini fark etti. Geçen sene, Türkiye'nin 25.8 Milyar $ Gıda İhracatında 1.7 Milyar $ Almanya’ya yapılmışır ve Gıda ihracatı ekonomik açıdan ülkemiz için çok önemlidir. Ülkemiz üretim ve ihracatta iyi bir konumda, ancak bunun artması adına da büyük bir potansiyele sahibiz. Bunun için bizler de sizlerin yanındayız. Bugün de bu konuları konuşmak için aranızdayım. Uzun vadede daha iyi yerlere geleceğimizi ümit ediyor ve bugünkü buluşmanın verimli geçmesini diliyorum. Alınan kararları ben de yetkili mercilere ulaştıracağım.” dedi. 

Neckar Nehri üzerinde yapılan bu mini Gıda Zirvesinde söz alan; SUNTAT Yön. Kur. Bşk. Mustafa Baklan, Kilim Gazetesine bu anlamlı organizasyondan dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında: “Esnafların bir araya gelmesini çok önemli buluyorum. Almanlar ve Avrupalılar rekabet halinde de olsalar kurdukları çatı örgütlerle birlikte bazen alımları ortak yapıyorlar ve gelecek adına beraber karar veriyorlar. Bakkal sistemi bugün bitti, bugün Marketçilikte çok iyi bir konuma geldik, ama yarınımızı çok düşünemiyoruz. Bazı marketlerde çeşit sayısı çok az. Sadece gıda ürünleri ile uzun süreli ayakta kalmak artık çok zor. 

Biz, hem SUNTAT hem de Mannheim’da 1995 yılında kurduğumuz Türk İşverenler Derneği olarak, Mannheim ve civarında sadece Türkler değil; Alman arkadaşlarımız ve yetkililerin de destekleriyle Türkiye'deki Depremzedelere ciddi boyutlarda yardımlar yaptık ve onların hala desteğe ihtiyacı var. Bu vesileyle, depremzedelere yapılan yardımlarda bize destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. O bölge, Türkiye'de tarımın güçlü olduğu bir bölgedir, orada tarımın bir an önce tekrar başlatılması gerekmektedir.” dedi.
Gelecekte ne iş yaparsanız yapın, insansız sistemler kurmak zorundasınız.

Bu toplantı için Türkiye’den özel olarak gelen ÇİLOĞLU Şirketler Grubu Yön. Kur. Bşk. Şahin Çiloğlu da konuşmasında, “Bugün ıda Gündemi için buradayız. Gıda sektörü, bütün dünyada olduğu gibi, Avrupa'da ve Türkiye'de  krizlerde büyüyen bir sektördür. Bizim temellerimiz sağlam, kaliteli ürünlerimiz ve elemanlarımız mevcut. Türkiye, bir yatırım cennetidir. Kendi aramızda örgütlenebilirsek doğru yatırımlara gidebiliriz. Türk yetkilileri, ihracatçıların lojistik, gümrük, laboratuvar, depo sistemleri gibi sorunlarını çözmelidir. Teknolojiyi yakından takip etmeliyiz. Çağın gerçeklerine uyum sağlamalıyız. Gelecekte ne iş yaparsanız yapın, insansız sistemler kurulmalı ve dijital dönüşüme en kısa sürede geçilmelidir. Çiloğlu Şirketler Grubu olarak bünyemizde 20 mühendis görevlendirdik. Üretimi, tarla ve hayvancılığı dijital olarak takip ediyoruz. Kendi gerçeklerimizle yüzleşip, zamana ayak uydurdurabilirsek çok daha iyi yerlere gelebiliriz.” dedi.

Avrupa'da Gıda Sektörünün duayen ismi Kazım Akpınar, Volkan Aydın, Gökay Sofuoğlu, Mustafa Göğüş ve Harun Şimşek yaptıkları konuşmalarda, özetle; Helal et ürünleri ve sebze meyve konularında iyiyiz, ancak daha iyi olmalıyız. Aramızda, Rekabet her alanda var, ama bu rakibi yıkıcı amaçlı olmamalı. Beraber hareket edebilmeyi öğrenmeliyiz. Türkiye'deki yetkililer, İhracatçılara ve Gıda Sektörüne daha çok destek olmalıdır. 

Türk mutfağı ürünlerine, yani TÜRKİYE LEZZETLERİNE, Almanlar da alıştı, Alman Marketlerinin raflarında  Türk Ürünlerini görünce gurur duyuyoruz. Mevcut Marketlerimizi teknolojinin ve zamanın durumuna göre yeniden dizayn etmeliyiz" dediler. Değerli gazeteci kardeşimiz Ali Batmaz'ın düzenlediği bu toplantı ve verilen mesajlar, günümüz Türkiyesi ve Gıda Sektörü için de çok büyük bir önem taşımaktadır.
Avrupa'daki Türk Marketleri, bize göre; TÜRKİYE'NİN KÜLTÜR ELÇİLERİDİR ve Türk Mutfağının, yeni Vizyonu'nun da Almanya'da yaşayan 30 farklı kültürden gelen insanlara tanıtıldığı TÜRKİYE LEZZETLERİ TANITIM MERKEZLERİDİR.

Başarılı organizasyonu ve katılan tüm EUROTURK GASTROHERO'larımızı TÜRKİYE LEZZET HAREKETİ olarak kutluyoruz. Neckar Nehri üzerinde 10 adet NECKAR KAPTAİN  Gezi Gemisini başarı ile yöneten Ali Gülbaharı da ayrıca tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Muhteşem program, sponsorlara, "Teşekkür Plaketi Takdimi" töreninden sonra, yenilen akşam yemeği ve yapılan keyifli sohbetlerle tamamlandı.

BEYLİKDÜZÜ “KARADUMAN” PASTANESİ, ÖZEL LEZZETLERİYLE AVRUPA’YA HAZIRLANIYOR

Pastry Chef Selami Karaduman'ın hedefinde: Büyük ve Modern Pastanesi'nde üretip, müşterilerine sunduğu; Leziz ve nefis Ekmek, Yaş ve Kuru Pasta çeşitlerini, Avrupa'da yapacağı: "Fırın & Pastane Zinciri" yatırımlarıyla, yurt dışına taşımak var.

Genç ve başarılı girişimci Chef Selami Karaduman, Beylikdüzü Adnan Kahveci Bulvarı, "Yaşam Vadisi" yanındaki yerleşim siteleri altında kurduğu açık ve kapalı alanları, fırın,  imalathane ve soğuk odalardan oluşan, 2 katlı ve 1000 m2'lik şık mekanında konuklarını ağırlıyor.

Aslen Erzurumlu olan ve çocuk yaşta başladığı mesleğini, aldığı eğitimler ve edindiği çevreyle geliştiren Karaduman, "Üretimde en kaliteli ham maddeyi kullanıyorum, en iyi işçiliği bizzat kendim de katılarak sergiliyorum, mekanım haftanın her günü sabah 06.30'dan gece 11.30'a kadar hem müşterilerini ağırlıyor, hem de çevremizdeki halkın ve cafe, restaurant, fastfood gibi mekanların ihtiyaçlarını karşılıyor."  dedi.

Ferah ve açılan tavanlara sahip mekanın, mobilyaları kullanılan endüstriyel fırın ve soğutucu vitrinleri ile dekorasyonu dikkat çekici. 
Pastane önündeki özel otoparkı, wifi & tv yayınları, lezzetli pasta ve kurabiyeler çeşitleri kadar sıcak ve soğuk içecek secenekleri de zengin. Bu mekanını, 1,5 sene kadar önce kurmasına rağmen, aynı bölgede yaklaşık 12 senedir pastane sahip ve işletmeciliği yapan Selami usta, çalışkan ve sevilen bir kişilik olup, mekanına gelen tanınmış ve önemli konukları ile daha evvel yanında yetiştirdiği, bugün Almanya'nın çeşitli şehirlerinde çalışan ustalarının da tavsiye ve teşvikleri doğrultusunda hedefini: AB ülkelerinde "Patisserie Zincirleri" kurmak olarak yükseltmiş bulunuyor.
Haydi hayırlısı, kolay gelsin Selami Usta.

GIDA ÜRETİCİ VE İHRACATÇILARIMIZ, EUROTÜRK MARKET VE HOREKA YÖNETİCİLERİYLE BULUŞUYOR

TÜRKİYE'NİN LEZZETLERİ Avrupa'da emin ellerde! EUROTÜRK Gastronomlarla, basın mensupları ve sivil toplum yöneticileri ne mutludur ki; Bu alanda, ülkemizin bu ülkelerdeki diplomatik misyonu ile de "Güç ve Gönül Birliği" içindeler.

Almanya'da 30 yıldır "Gazetecilik" mesleğini sürdüren ve 17 senedir de Stuttgart'ta kendi Gazetesi: KİLİM'i yayınlayan kardeşim Ali Batmaz'ın, geçen hafta düzenlediği "Gastronomik Etkinliğini", biz de Ana Konu olarak, gururla sayfamıza aldık. Kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Bu haftanın LEZZET'i geçtiğimiz haftalarda izlediğimiz ARAP TÜRK ve İSTANBUL Fuarlarından geliyor.
Ülkemizin "Yaz Ortasında" gördüğümüz bu 2 Fuar, GIDA ve GASTRONOMİ  Sektörlerinin canlılığını ortaya koydu. Sezon başında Eylül'de, yine İstanbul'da 2 gıda Fuarı daha var.
Sonrasında ise Köln'de dünyanın en büyük Gıda Fuarında: Tüm ülkelerin olduğu gibi, Türkiye'nin de en büyük Gıda Üreticileri, İhracatçıları "Dünya Alıcılarıyla" burada buluşacaklar.

Bu fuar sonrasında ise; LDF ve TDU da, BERLİN'de: EUROTÜRK GASTROHEROLARA Şükran ve Başarı Ödüllerini sunacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle, 50 yıldır Avrupa'da

TÜRKİYE'NİN LEZZETLERİNİ Üreten, ithal eden, satan, pişiren, sunan, yediren, sevdiren, tanıtan 50 Avrupalı Türk Gastronomi Kahramanına; Türkiye'nin Şükran ve Başarı ödülleri verilecek, onlarla ANUGA'ya gelen, Türkiye'nin üretici, sanayici, ihracatçı ve bağlantılı sektörlerdeki (Mimar, mobilyacı, endüstriyel mutfakçı, soğutmacı, yazılımcı, vs) tanışması ve buluşması tarafımızdan koordine edilecek.
Bitti mi ? diyecek olursanız, el cevap Hayır diyeceğiz. Çünkü TÜRKİYE LEZZETLERİNİN bir bölümü de: EKMEKÇİLİK, UNLU MAMÜLLER, FIRINCILIK ve bağlantılı sektörler değil mi ?
Buyrun, Münih'e İBA'ya. Bu alanda nerede olduğumuzu da, dünyaya gösterelim. Sonra, hemen Türkiye'ye dönelim ve BAYİM OLUR MUSUN ? Fuarına katılalım. 

Franchising de yaratılan TÜRK MARKALARININ gövde gösterisini izleyelim. Avrupa'da ve diğer ülkelerde Türk Markalarının (TÜRKÇE İSİMLERİYLE) mağazalarını açmak isteyen girişimcileri ağırlayalım. %70'i Gıda ve Gastronomi Sektörüne hitap eden bu yapılanma da, tabiidir ki TÜRKİYE'NİN SOKAK LEZZETLERİ ön plana çıkıyor. Bu lezzetlerin yurt dışında üretimi ise başka bir konu olarak kendini gösteriyor.
Haftaya, daha da heyecanlı bir konuyu siz okurlarımızla paylaşacağım, inşallah.

Selam ve sevgilerimle,
@pakmanvasfi

IMG-20230727-WA0035IMG-20230727-WA0032IMG-20230727-WA0033IMG-20230727-WA0034IMG-20230727-WA0031IMG-20230727-WA0029IMG-20230727-WA0030IMG-20230727-WA0026IMG-20230727-WA0023IMG-20230727-WA0024IMG-20230727-WA0022IMG-20230727-WA0020IMG-20230727-WA0021IMG-20230727-WA0019IMG-20230727-WA0017IMG-20230727-WA0018IMG-20230727-WA0016IMG-20230727-WA0014IMG-20230727-WA0015624552WhatsApp Görsel 2023-07-27 saat 16.58.58