Birleşmişler Milletler (BM) toplantısında Türkiye, Rusya ve BM arasında tahıl anlaşmasına dair yeni tekliflerin istişare edileceği Rus basınında gündeme getirildi.

19-26 Eylül’de gerçekleşecek olan BM Genel Kurul Toplantısı’nda Türkiye ve Rusya’nın ‘Karadeniz Tahıl Koridoru’na dair yeni tekliflerin gündeme getirileceği ileri sürüldü. Buna göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki müzakerelerde tahıl anlaşmasına dair yeni tekliflerin ayrıntıları tartışılacak.


BM’deki olası üçlü görüşmenin olabileceğini ileri süren Rus haber ajansı RIA Novosti’nin dayanağı ise Ankara’dan bir kaynak. Adı açıklanmayan kaynağa göre tahıl anlaşmasına dair yeni tekliflerin yanı sıra BM’de, Erdoğan, Lavrov ve Guterres arasında Rusya ihracatına dair konular ile gemilerin sigortalanması da var.


Ankara'nın Batılı ortaklarla tahıl anlaşmasına yönelik diyaloğunun nasıl gittiğine dair soruyu yanıtlayan ‘gizli’ kaynak, müzakerelerin ‘bazen çok zor’ olduğunu belirterek şunları da söylemiş:


"Ortaklarımıza, yani AB ülkelerine, tahıl koridorunu eski haline getirmek için tek başımıza çalışamayacağımızı söylüyoruz. Rusya'nın (tarım ürünleri) ihracatına dair garantilere ve verilen sözlerin yerine getirilmesine ihtiyacımız var.”


Rusya'nın yakın yakın zamanda 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl sevkiyatı yapacağını işaret eden Rusya lideri Putin tüm şartları yerine getirilir getirilmez Moskova'nın tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmaya hazır olduğunu defalarca söylemişti.
Yine RIA Novosti’nin haberine göre Rusya, tüm engellere rağmen gıda ve gübre ihracatına devam etmeyi, fiyatları istikrara kavuşturmaya ve küresel tarım endüstrisindeki durumu iyileştirmeye yardımcı olmayı düşünüyor.
Türkiye, ‘Karadeniz Tahıl Koridoru’nun canlandırılmasından yana ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşitli zeminlerde bunu defalarca dile getirmişti.


ERDOĞAN VE PUTİN ARASINDA TAHIL GÖRÜŞMESİ


Rusya basınında konuşulan bir diğer konu ise Erdoğan ile Putin arasında tahıl konusuna dair telefon görüşmesinin gerçekleşecek olması. Fakat söz konusu telefon görüşmesinin BM Genel Kurulu öncesinde mi yoksa sonrasında mı gerçekleşeceği henüz netlik kazanmış değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'daki G20 Zirvesi’nden dönüşünde gazetecilere, ‘Karadeniz Tahıl Koridoru’nu yeniden canlandırılmasına yönelik Rusya lideri Putin ile ‘Telefon diplomasisi’ni sürdürme niyetinde olduğunu belirtmişti. 


Soçi’de Rus liderle bir araya gelen Erdoğan, dönüşte Putin’in tahıl anlaşmasının canlandırılmasına yönelik 2 şartı olduğunu söylemişti. Bunlar Rus tarım bankasının, Ziraat Bankası’nın SWIFT sistemine bağlanması ve tahılları taşımada kullanılan gemilerin sigortalanması.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Sibirya’daki uzay üssünde Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim ile bir araya gelmiş iki ülke arasındaki çeşitli konuları görüşmüşlerdi. Bunlardan en dikkat çekeni ise ‘askeri’ ve ‘tahıl’ başlıklarıydı. Rusya ile demiryolu bağlantısı da olan Kuzey Kore’nin gıda sorunuyla uğraştığı biliniyor ve ülkede bu sorun milli politika haline getirildi. İki ülke arasındaki ‘askeri’ ve ‘tahıl’ görüşmelerinin detayları açıklanmadı fakat bu yönde tahminlerde yürütülüyor. ‘Askeri’ görüşmeler daha çok teknolojiye, uydu yapımına dayandırılırken, Kuzey Kore’nin Ukrayna cephesine asker göndereceği iddiaları reddedildi.  ‘Tahıl’ başlığında ise net bir açıklama yok.