Ülkemiz ekvatora yakın Kuzey Yarım Kürede bulunan bir ülke olduğundan 4 mevsimi yaşayan ılıman iklime sahip bir ülkedir.
Yaz mevsiminin de gelmesi ile birlikte ülkemizde yılın en yüksek sıcaklıkları hissedilmeye başladı.Bu sıcaklıklar doğrudan bağışıklık sistemimizi ve beslenme düzenimizi etkiliyor.
Yazın güneşin sıcaklığı fazla hissedildiğinden kış mevsimine göre daha fazla buzlu içecekler tüketiliyor, klimaya daha çok maruz kalınıyor ve ne yazık ki bağışıklık sistemimiz kışa mevsimine göre daha düşük oluyor.
Bunun yanı sıra sıcaklığın etkisiyle yaz ve kış mevsimlerinde tüketilen meyve ve sebzelerde büyük farklılıklar görülüyor.Kışları  ayva,elma,mandalina,nar yetişirken yazın bu meyveler yerini karpuz,çilek,incire bırakıyor.Hal böyleyken beslenme düzeninde adeta ‘kartlar yeniden dağıtılıyor’.
Tüm bunların yanı sıra pek çok insanda sıcaklık dolayısıyla hazım problemleri ve bazı alerjiler boy gösteriyor.

En majör problem ise yumurta tüketimi: 

Kışları yumurta tüketiminde problem olmayan kişiler yazın gelmesi ile beraber kahvaltıda veya öğle yemeğinde yumurtayı direkt olarak tükettiklerinde (haşlama,omlet şeklinde) hazımsızlık,ciltte leke,kaşıntı gibi pek çok problem yaşayabilirler.Aynı şekilde akşam yemeklerinde hayvansal protein (et,tavuk,balık) bu kişileri rahatsız edebilir.
Temel protein kaynaklarından yetersiz beslenildiği bu dönemde bitkisel protein tüketimimizi arttırmamız gerekir.Yaz akşamlarında,sadece diyet yapıldığı zaman sofralarımızda olan salataları tüketmek hem mideyi yormaz hem de besleyici içeriğinden dolayı “temiz beslenme” alışkanlığı edinmemizi sağlar.Salata,ülkemiz kültüründe yalnızca marul ,salatalık ,soğan ,domates gibi sebzelerin doğranıp limon ile soslandığı bir yiyecek değildir.İçerisine kurubaklagiller eklenerek hem protein hem lezzet oranı arttırabilir.Yaz akşamları keyifli besleyici bir salata tüketmek hem midenizi rahatlatacaktır hem de kendinizi aç hissetmemenize yardımcı olacaktır.Yaz sofralarının bir diğer olmazsa olmazı ise; mezeler. Meze hazırlarken içerisine ilave ettiğiniz yoğurdun yarım yağlı olduğuna özen gösterin ve tarator,rus salatası gibi mayonez içeren mezelere market mayonezi yerine ev yapımı mayonez ekleyin. 

İşte sizin için Yaz Salatası ve Ev Yapımı Mayonez Tarifi:

 Yaz Salatası:
Yarım su bardağı yeşil mercimek
3-4 adet ince doğranmış taze soğan
1 avuç kadar doğranmış maydanoz
1 avuç kadar doğranmış dereotu
5-6 adet çilek
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Mercimekleri haşlayın ve soğuduktan sonra diğer malzemeleri ilave edin son adımda ise zeytinyağını döküp tuz ve karabiberini ilave edin.

Ev Yapımı Mayonez:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 1 çay bardağı sıvı yağı kıvam alana kadar blenderda çırpın.