Dengeli ve yeterli beslenme sürecinde öğün saati, porsiyon kontrolü, pişirme ve muhafaza yöntemi büyük önem taşır.

Vücudumuzun beslenme sırasında besinden maksimum faydayı sağlayabilmesi için tüm bu noktalara dikkat etmek gerekir.

Örneğin herkesin çok sağlıklı olarak bildiği ıspanak yemeğini ele alalım:

Öncelikle marketten seçerken yapraklarının hala diri olduğundan çok fazla yırtık yaprak içermediğinden emin olmak gereklidir. Ispanaktan maksimum faydayı az yağda pişirip hazırladığımız yemekten almayız. Ispanak içerisinde E vitamini bulundurduğundan ve E vitamini de yağda çözündüğünden bu vitaminden faydalanabilmemiz için yağa ihtiyaç duyar. Yağda iyice pişirip yemek yerine ise ıspanaktan harika bir salata yapıp, salatayı güzelce yağlayıp tükettiğimizde (tercihe göre mevsim meyvesi ve ceviz de koyabilirsiniz) maksimum faydayı almış oluruz. Özellikle ıspanak gibi pişince hacminde ciddi bir küçülme yaşanan sebzeleri çok pişirmemek gereklidir.

Bir diğer büyük yanılgılardan biri ise “kızartma yapıyorum ama zeytinyağında pişiriyorum” yanılgısıdır. Zeytinyağının diğer sıvı yağlara göre dumanlanma noktası daha düşük olduğundan yani daha çabuk yandığından hazırladığınız kızartma daha da tehlikeli bir boyuta gelir. Bu sebeple pişirme yöntemleri besinden alacağımız maksimum fayda için çok büyük önem taşır.

Elimizden geldiğince yeşili seviyoruz; çok pişirmiyoruz ve illa kızartma yapacaksak bunu yağ ile değil ısı ile hallediyoruz (az yağda fırında pişiriyoruz).