Son zamanlarda Türkler tarafından çok fazla ziyaret edilen Mısır Sharm El Sheikh’in beslenme kültürüne beraber göz atalım.

Öncelikle sizin de gidip ziyaret etme, tatil yapma gibi bir planınız var ise ve yeni tatlara açık olan biriyseniz dahi yanınızda mutlaka Türkiye’den yiyecek götürmenizi tavsiye ederim.

Mısır’ın bu bölgesinde tüm yemekler karbonhidrat ağırlıklı fakat tat ve pişme konusuna gelecek olursak ne yazık ki bu karbonhidrat bağımlılığı İtalya ile benzer bir halde değil. Hazırlanan yemeklerde birbiri ile alakasız çok farklı sebze meyve kullanılıyor ve tüm yemeklerde yediğiniz yemeğin tadından daha çok baharatın tadını alıyorsunuz. Bu açıdan ise tamamıyla Hindistanlıların köri baharatı kullanmasına benziyor. Pilav veya et ne yerseniz yiyin adeta aynı yemeği yiyormuşçasına tatları çok benzer geliyor.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 14.31.54

Pilav Mısırlılar için özellikle öğle ve akşam yemeklerinde en güçlü karbonhidrat kaynağı. Sade pilav, makarnalı pilav, kaşarlı pilav, yeşil soslu pilav gibi birçok çeşidi var. Pilav ile beraber tükettikleri yeşil sos donmuş bir şekilde marketlerde hazır satılıyor ve ısıtıp pilav ile beraber servis ediliyor. Tadı ise bol sarımsaklı ıspanak yemeğine benziyor. Bu diğer yemeklere nazaran biraz olsun benden geçer not aldı. Yalnız besleyici değerleri ne yazık ki çok yeterli değil.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 14.31.56

Bir diğer dikkatimi çeken konu ise kavunun üzerine dahi tatlı tozlar ekleyip öyle servis etmeleri oldu. Sos veya baharat ilavesiz bir şey yemek pek mümkün olmuyor.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 14.31.54 (1)

Mısırlı insanların diğer Arap ülkelerine ve Türkiye’ye kıyasla el lezzet ve becerileri gelişmiş değil. Sokak lezzetlerini denemek için tattığınız krep bile ne yazık ki çiğ oluyor ve tam pişirilmiyor.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 14.31.55 (2)

Ama tüm bunların yanı sıra yerliler tıpkı Türk insanı gibi oldukça misafirperver ve Türk kahvesini çok sevdikleri için tüm kafe ve evlerde Türk kahvesi bulmanız çok kolay. Yine de fazlasının ödem yaptığını unutmadan beraberinde su içmek kaydıyla günde maksimum 2 fincan Türk kahvesi içmekte fayda var.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 14.31.55 (1)

İçeceklerden devam edecek olursak Mısır çok sıcak ve çöl ikliminin hâkim olduğu bir ülke olduğundan küçük su Türkiye’deki marketlerde satıldığı gibi 500 ml olarak değil 600 ml olarak satılıyor. Bu da sıcaklık arttıkça su içiminin de artması gerektiği gerçeğini bizlere yeniden ispatlıyor.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 14.31.55

Ara öğün zamanlarında ise gönül rahatlığıyla Mısır’da hediyelik eşya satan tüm market ve dükkânlarda bulunan üzeri bitter çikolata kaplı ve içerisinde badem bulunan hurmalardan 1 veya 2 adet tüketebilir, sevdiklerinize hediye etmek için bol bol alabilirsiniz.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 14.33.00 (2)