16 Ekim Dünya Gıda Gününde “Güvenilir Ürün Zirvesi’ için buluşan devlet bürokrasisi ve iş dünyasından birçok lider her şey “Güvenilir Ürün için” dedi. Deprem bölgesindeki üreticilerle sektörü buluşturan İstanbul Florya Crowne Plaza’daki zirve, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Uzun zamandır gastronomi tarafında görev aldığım, gıda sektörünün sorunlarına çözümler üretmek ve sektörel ihtiyaçları ortaya koymak amacıyla kurulan Güvenilir Ürün Platformu yine çok önemli bir etkinliğe imza attı. Genel Başkan Celal Toprak ve Genel Sekreter Elif Aşlamacı Attepe yönetimindeki platform, “Feed the Future” Ödül Töreni ve “Güvenilir Ürün Zirvesi” inin bu yıl ikincisini düzenledi. Deprem bölgesindeki tarım ve gıda sektörü temsilcilerini bir araya getiren zirve, zirai üretim ve tarımsal ekonominin durumunu gözler önüne serdi.

2.Güvenilir Ürün Zirvesi Domaniç Standı

Yerelde üretim için “Elele”

Benim de üyesi olduğum Yapder bünyesindeki Güvenilir Ürün Platformu, bu yılki Güvenilir Ürün Zirvesi'nin temasını "El Ele" olarak belirledi. Bu tema, depremden etkilenen tarım ve gıda üreticilerinin sektör paydaşları ile işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. Zirveye, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremden etkilenen illerden 65 üretici katıldı. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, STK'lar, yerel yönetimler ve kanaat önderleri de zirveye katıldı. Zirve kapsamında, kırsaldaki yerel üretimin geliştirilmesi için bir protokol imzalandı.

Zirvede birçok değerli isim yer aldı 

Güvenilir Ürün Zirvesi, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz gibi birçok protokol isminin katılımıyla gerçekleşti. Zirvenin açılış konuşmasını Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak yaptı.

Zirveye, Alarko Holding Y.K. Üyesi Leyla Alaton, Shopsa Y.K. Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Carrefursa CEO’su Kutay Kartallıoğlu, Unilever Food Solutions Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz, Özen Grup Y.K. Başkanı Cemal Özen, GPD Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Bee’O Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Oğuz Holding CEO’su Enes Örer ve İstanbul Akvaryum Y.K. Üyesi Dilek Çapanoğlu gibi isimler de katıldı.

2.Güvenilir Ürün Zirvesi Şanlıurfa standı

 “Gıda’nın önemi her geçen gün artıyor”

Güvenilir Ürün Platformu ve Zirvenin Genel Başkanı Celal Toprak, programın açılış konuşmasında, “Her geçen gün biraz daha gıdanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Gıdanın güvenilir olması konusunda farkındalık oluşturmak için bugün bir araya geldik. Asrın felaketi büyük deprem sonrası başlattığımız “Üreten Yöre Üreten Türkiye” projesi ile kırsaldaki üretimi gündeme taşıyoruz. Bu bölgede üretimin başlatılarak arttırılması için güçlerimizi birleştiriyoruz” dedi. 
“Amacımız, güvenilir ürün üretimini teşvik etmek” 

BEE'O Genel Müdürü ve Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı: Güvenilir Ürün Platformu'nda Danışma Kurulu Başkanı olarak gıda konusunda halkı doğru bilgiye yönlendirmeye ve tüketici sağlığını korumaya dönük faaliyetler yapan bu platformun kurucusu olan Celal Toprak ekibiyle birlikte teşekkür ediyorum. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için ne yapabiliriz diye toplandık. Özellikle gıda üretimi ve iklim krizinin yoğun gündem olduğu “Dünya Gıda Gününde yaptığımız bu çalışmalarla aslında uluslararası bir etki oluşturmaya, toplumda güvenilir ürün bilincini oluşturmaya çalışıyoruz. “El ele” temalı zirvemizde zirai üretimi konuşacağız aynı zamanda tarımsal üretime nasıl dikkat çekeceğiz. Bu yıl da zirvede alanında uzman konuşmacılarımız yer alıyor. İsrafa birlikte “dur” diyen reçete denemelerimiz olacak ve bu alanda workshoplar da düzenleyeceğiz. 108 değerli jüri üyemiz tarafından değerlendirilen 364 başvurunun sonunda 52 isim Feed the Future ödül töreninde ödüllerini alacak. Bu sektörde kırsal alana ses getirmek ve kırsala ses olmak amacıyla düzenlenen yarışmamızın her sene artarak devam etmesini diliyorum ve herkesin “Dünya Gıda Günü ”nü kutluyorum” dedi. 

“Üretimin sürdürülebilir olması gıda güvenliğinin olmazsa olmazı” 

Güvenilir Ürün Platformunun bu sene ikinci toplantısını 16 Ekim Dünya Gıda gününde gerçekleştirmesinin önemine dikkat çeken Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak: “Gıda güvenliğinin olmazsa olmazı konuların başında üretimin sürdürülebilir olması gelmektedir. Bu konuda emeği geçen herkesi kutluyorum. Özellikle köyden kente yapılan göç, üretimin azalmasında büyük rol oynuyor. İnsanları üretime teşvik ederek bunu engellemek, kadın kooperatiflerine hibe ve teçhizat desteği vermenin faydasını görüyoruz. Yeterli ürünler üretildiği zaman dış ticaret kısıtlanması getirilse bile bu duruma etki etmeyecektir. Dolayısıyla her şeyden önce üretimi sürdürülebilir kılmak zaruridir ve bunun da planlama aşaması gerekir. Dünyadaki sosyal ve siyasal gelişmeler bize özellikle dış ticaretin çok önemli olduğunu, üretim bakımından zengin bir memleket olmamıza rağmen bazı krizlerin kolay atlatılamayacağını gösterdi. Bu yüzden üretimin sürdürülebilir planlanması büyük önem taşıyor” dedi.

2.Güvenilir Ürün Zirvesi Afyon Musakka Restoran

“Deprem yaşayan 11 ilimiz tarımsal açıdan önemli bir konuma sahip”

Tarım ve Orman Bakanının selamlarını ileterek sözlerine başlayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı: “6 Şubat’ta asrın afetini yaşadık. Bu zirvenin deprem bölgesindeki tarımsal üretime dikkat çekmek için el ele temasıyla gerçekleştirilmesi bizim için son derece önemlidir. Buna ilaveten organizasyon boyunca yapılacak etkinliklerde tohumdan çatala kadar gıdanın her aşaması değerlendirilecek olması da çok değerli. Çünkü asrın felaketini yaşayan 11 ilimiz tarımsal açıdan önemli bir konuma sahiptir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak buraların yeniden ayağa kaldırılması için tüm imkânlarımızı kullanıyoruz. Bu illerin yeniden ayağa kaldırılması için yakın tarımsal ödeme olarak 14 milyar TL destek sağladık. Yetiştiricilerimizin telef olan hayvanlarını tedarik edip dağıtımını yaptık. Sektörün sürdürülebilirliği için bölgeyi yakından takip edip anında müdahale ediyoruz. “tohumdan çatala kadar” diye kullandığım bu ifade gıda arz güvenliği ve gıda güvenliğini karşılamaktadır. Artık bugün kullandığımız tohumun yaklaşık yüzde 97’si yerli üretimdir. Yardımlarla kırsal kalkınmada üretimi ve ürün işlemeyi destekledik. Yaklaşık 93 milyar TL hibe desteği sağlandı. Cumhuriyet tarihi rekoru kırılarak sadece bitkisel üretimde yaklaşık 128 milyon ton üretime ulaşılmıştır. Ürünlerin raflarda güvenle yerini alması için etkin bir denetim sistemi aktiftir. Özetle Güvenli gıdaya yönelik her süreci etkin sonuçlarla yönetmeye devam edeceğiz” dedi

 “Üreten yöre, üreten Türkiye” 

Oğuz Holding CEO’su ve Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Üyesi Enes Örer: “Bu çok değerli platformun içinde bulunmaktan çok memnunum. Bu zirveye destek vermek bizim için ayrıca büyük bir onur. Yereli kalkındırmak için “Üreten yöre üreten Türkiye” mottosuyla bir araya geldik. Kendi kendine yeten bir ülke olmak için dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çok hassas ve jeopolitik konumda olan bir ülke olduğumuz için bence ilk önceliğimiz bu olmalı. Gayemiz, üretimin her alanına sahip ve hakim olmak. Öncelikle kendi kendimize yetme ve kendi üretimimizi gerçekleştirme ilk görevimiz. Bireysel olarak başta sonra şirket olarak kendi kendine yetebilme gayretindeyiz. İşine aşık insanlar burada olduğunuz için önümüz çok açık çünkü. Hem şirket hem de ülke olarak işlerimiz artarak devam ediyor” dedi. 

2.Güvenilir Ürün Zirvesi Maraş Standı 2

“Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması çok önemli”

Zirve vesilesiyle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirten İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz: ”ilk olarak 16 Ekim Dünya Gıda Gününüzü ve bu özel günde böyle önemli bir etkinliği düzenleyen herkesi kutluyorum. Küreselleşmeyle birlikte gıdaya erişim konusu tüm dünya için bir güvenlik meselesi haline gelmiş durumdadır. Günümüzde yeryüzünün herhangi bir yerinde yaşanan çatışma tüm dünyanın gıdaya erişimini tehdit eder hale getirmektedir. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı Afrika'daki açlık krizini artırıyor. Bu nedenle Karadeniz Tahıl Koridoru çok kritik bir mesele haline gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu yolda çok büyük bir diplomasi yürütüyor. Bu türden gelişmeler hem günümüz hem gelecek için tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması büyük öneme sahip olduğunu gösteriyor. Tarım Bakanlığımızın bu alanda attığı adımların sonuçlarını göreceğimize inanıyorum. Özellikle Stratejik ürünlerde alım politikası ve hububat stoklarımızın artırılmasını muhtemel felaketlere karşı ülkemizin gıda güvenliği konusunda atılmış adımlar olarak değerlendiriyoruz. Yine tarımsal üretimin bir planlama doğrultuda yapılması arz talep dengesini arttırması ve fiyat istikrarını sağlaması sonucunu doğuracaktır. Bu noktada genel tarım sayımını çok önemli buluyorum. Bugün bu salonda kendi markasını oluşturmuş girişimciler görüyorum. Güvenilir gıdaya katkınız için hepimizin ayrı ayrı tebrik ediyorum.  

 “Düşünen ve üreten Ordu” 

Zirveye katılan isimlerden biri olan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler: “Düşünen ve üreten Ordu ilkesiyle hem üretiyor hem düşünüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projelerden biri nadasa bırakılan fındık bahçelerinin değerlendirilmesi konusunda oldu. Bu bahçelerde nadas zamanında gezen tavuklar için alan açtık. Bu çalışmanın sonuç alması için bize raflarını açan Migros oldu. Gezen tavukların yumurtalarımız Migros raflarında yer aldı. Bu çalışmada kadın kooperatiflerinin katkısı büyük oldu” dedi. 
“Zaman ve emek harcıyorsanız mutlaka başarılı oluyorsunuz”
Önceki görev yeri Gaziantep olan İstanbul Valisi Davut Gül: “Gaziantep’te görev sürem boyunca Fatma Şahin Hanım öncülüğünde yapılan çalışmaları yakından takip etme şansım oldu. Buradaki güzel etkinliğe şahitlik yapmak için de bugün buraya geldik. Mutlaka her şehirde çok güzel işler yapılıyordur. Özellikle Gaziantep’te ürünlerin tohumdan başlayarak muhafaza edilmesi bunun ekiminin sağlanması çiftçinin desteklenmesi kadınlar başta olmak üzere kooperatifleşmenin sağlanması, ürünlerin markalaşmasının sağlanması adeta kendi içinde ekosistemi oluşturmasıyla tam olarak örnek bir kırsal kalkınma modeline şahitlik olduk. Başkanımız Fatma Hanım ve ekibini tebrik ediyorum. Zaman ve emek harcıyorsanız mutlaka başarılı oluyorsunuz. Bunu net olarak görüyorum. Gaziantep ilindeki ürünlerin birçok platformda yer alması ve gastronomi festivalleri bunun katma değerinin artmasına sebep olmuştur ”dedi. 

“100’üncü Yılda 100 Coğrafi İşaretli Ürün”

Türkiye’nin ilk Gastronomi kenti unvanına sahip Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: “Biz Gaziantep’te birlikte iş yapma modeli oluşturduk. İstanbul’a gelen Sayın Valimiz Davut Beyin Başkanlığında her 15 günde bir Oda Başkanları, şehrin ileri gelenleri ve STK’ların bir araya geldiği toplantılar düzenledik. Önceden baklava gibi ürünlerimiz Avrupa’da başkalarına aitmiş gibi pazarlanıyordu. Bu yönde ilk adımı baklava üzerinden attık. 100 coğrafi işaretli ürünü geçtik. Emine Erdoğan Hanımefendinin başkanlığında da Anadolu’daki coğrafi işaretli ürünler belirlenmeye başlandı. Toprağımız kıpkırmızıdır, güneşimiz bambaşkadır ve Unesco vesilesiyle gastronomi kenti ilan edilince baktık ki bu işin kaynağı toprak ve güneşten geliyor diye tarım okulu açtık. Kadınlara değer verip kadın kooperatifleri kurup Ata tohumu üretmeye başladık, tarıma ve üretime katkıda bulunduk. İşbirliği modeli oluşturduk. Sözün özüyle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 100 Coğrafi işaretli ürünümüzü belirledik”dedi. 

“Üreten Yöre Üreten Türkiye projesi için buradayız”

Türkiye’nin etkili markalarından Unilever Food Solutions Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz: Şirket olarak gastronomi ve gıda sektörünü geliştirmeye yönelik birçok adım atıyoruz. Pandemi dönemi geliştirdiğimiz sektörel eğitim projemiz “Güvenli İstanbul” ve “Güvenilir Eller” ile 15 bin kişiye ulaştık. Ayrıca gastronomi sektörünün gelişimi için yaptığımız uluslararası çalışmalarla “Geleceğin Menü Trendleri” ni belirledik. Burada “Üreten Yöre Üreten” Türkiye projesi için varız. Paydaşı olduğumuz proje ile deprem bölgesindeki yerel ürünler ve üretimin sürdürülebilirliği için çalışacağız ”dedi.

“Tarıma değer katan 2 gazeteci ödüllendirildi”

Açılış konuşmaları ardından Tarıma Değer Katan Kalemler Ödül Töreni’ne geçildi. Güvenilir Ürün Platformu İstişare Kurulu tarafından belirlenen 2 gazeteciye plaketlerini İSTİB Başkanı Ali Kopuz verdi.  Gıda ve tarım konusunda kaleme aldıkları yazılarından ötürü Tarıma Değer Katan Kalemler ödülünü; Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer ve Anadolu Ajansı’ndan Eda Topçu aldı.

Gerçekleşen “Üreten Yöre Üreten Türkiye” protokol imza törenine katılan isimler; 

Programın sonraki bölümünde ise “Üreten Yöre Üreten Türkiye” Protokol imza törenine geçildi. İmzalanan protokol ile kırsaldaki yerel üretimin geliştirilmesi için güç birliği yapıldı. İmza törenine katılan isimler. 

•    Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton
•    BEEO Genel Müdürü Dr.Aslı Elif Tanuğur Samancı
•    CarrefurSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu
•    Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma şahin
•    İstanbul Akvaryum Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu
•    İSTİB Başkanı Ali Kopuz
•    Oğuz Holding CEO’su Enes Örer
•    Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler
•    Özen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen
•    Shopsa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan 
•    Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı
•    Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak
•    Unilever Food Solutions Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz