El Cevap: En azından ETKİLİYOR denebilir !
Son 3 aydır, LEZZET ZENGİNİ yurdumuzun, neredeyse her ilinde, ilçesinde, köyünde ve mahallesinde GASTROFEST adı altında, 'Operasyonlar'   yapılıyor.
Kimisinde, toplanan halka ücretsiz yemek dağıtımından, yemek yarışmalarına varan. Kimilerinde, fastfood ve lokantaların kendilerini tanıtmak için, açık alanlarda, kurdukları çadırlarda, gayri hijyenik ortamlarda, indirimli fiyatlarla yemek satışından, marka üreticilerin sponsorluğunda düzenlenen konferans, konser, gala yemeği gibi etkinliklere varan faaliyetler düzenlenmekte.
Ancak Bu etkinlikleri duyurmakla görevli, biz 'Basın Mensuplarından' daha da önemli addedilen bazı kişiler ve kuruluşlar da bu olayların içinde, şu veya bu sebeple mevcut bulunmaktalar.
'Onlar kimlerdir?' diyecek olursanız. Öncelikle aşçılar ve aralarında, aklına gelenin kurduğu, dernekler, federasyonlar hatta konfederasyonların yöneticileri ile instagram da çok miktarda çeşitleri ve bulunan GURMELER, sosyal medyanın bu alandaki bloggerları, influencerları, youtuberları gibi sonu gelmeyen türleri de bulunmakta.
Maşallah, o kadar çoklar ki Tam 'Festival organizatörleri, belediyelerin yerel yöneticileri, bunlarla acaba nasıl başa çıkıyorlar? Anlamıyorum' diyecekken, GASTRO AFYON da LASTİK PATLADI.
Takke düştü. Meğerse bu unsurlar, bu etkinliklerden pay alırlarmış. Ben de 'kuşlardan' duydum.
Kendilerini ve yakın çevrelerini orada ağırlatır, yedirtir, içirtir, üzerinede 'Diş Kirası' ödettirirlermiş. Herhalde rakip Federasyonlardan biri:   'Ben daha iyisini, daha uygun şartlarda yaparım' demiş ki esas federasyon, GASTRO AFYON u Aforoz etmiş ve sosyal medyada, 32 derneği ve 7 misafir kuruluşunun tüm üyelerini geri çekerek, tümü birden sosyal medyalarında bu durumu protesto ederek, diğerlerine örnek olması için duyurmuşlar.
Niye olmasın ! Sosyal Medya Özgür, yazılı, görsel, işitsel basın bir takım kurallarla kısıtlı ! Bir de bu işlerin içinde ve pay sahibi olan,   İnstagram larda hüküm süren (yazan, azan, gezen, yiyen, içen vs.) GURMELER ile şuralı buralı GURMELER ve (genç, yaşlı, bay, bayan, güzel vs.) GURMELER boyutu var.
İlerde, bu konulara da açıklık getireceğim, inşallah.
Selam, sevgi ve saygılarımla,
@pakmanvasfi

 

`height=

GASTRONOMİDE, SAĞLIKLI LEZZETLER ve İNOVATİF FİKİRLER

'LEZZETİNE DOYULMAZ',  bir FUAR ve FESTİVAL İSTANBUL DA YAPILDI.

İstanbul un lezzetseverleri 12. EXPO NATURA da doğal ve sağlıklı ürünlerle, 8. İSTANBUL COFFEE FESTİVAL de nefis kahve lezzetleri ile buluştu.
Gayet Nezih ve Lezzetli tadımlar, bilgili ve seçkin insanlarla tanışma ortamı yaratan bu etkinlikler Konularında deneyimli ve başarılı kuruluşlar: TUREX Uluslararası Fuarcılık ve DSM Group tarafından   gerçekleştirildi.

`height=

Doğanın insanlara sunduğu bitkiler, yapraklar, çiçekler, ballar, meyveler ve sebzelerin sularından, özlerinden, kurutulan, öğütülen ürünlerinden yaratılan Mucizevi Lezzetler ile onlardan üretilen çaylar, sirkeler, pekmezler, yağlar, macunlar, sabunlar, yemişler, konsantre barlar ve envai çeşit ürünler ile girişimciler:
Yeşilköy İFM de, Kahve, çikolata çeşitleri, atıştırmalıkları, yan lezzetleri, makine ve ekipmanları ile bu işlerin erbapları, bu konuların profesyonelleri ve sevenleri ile de Küçük Çiftlik parkında buluştular.

EXPO NATURA da Türkiye nin dört bir yanından gelmiş 100 ün üzerinde marka ve üretici gördüm.
Sembol Marka 'TARHANA BABA' Kurucusu, 40 yıllık dostum Mustafa Yeldanlı, oğlu İsmail, torunu Diyetisyen ve Aşçı Hande ile buluştum.
Lezzet aşığı, sevgili kardeşim, ünlü sanayici MEHMET SANDAL ın, adını verdiği markası ile köyüne kurduğu ve yöre insanına, gıda sektöründe iş verdiği OBRUK PEYNİRİ ve kahvaltılık ürünlerinden tattım.

`height=

Gençidealist girişimci, Arda Sökmen i, Z Kuşağı gençler için   ürettiği, 'FİX to ZERO' markalı nefis atıştırmalık barlar ı dolayısıyla kutladım.
Katkısız turşu ve ekmekleri öğrencileriyle üreten ESENYURT Ü NV. Gastonomi Bl.Bşk. Dr.Tuba Aldemir hocamla konuştum.
Kocaeli B.Şehir Belediyesi kuruluşu SEKAPARK A.Ş. yetkilisi Sevgi Alkan ın ikram ettiği inovatif 'Pişmaniye (naneli-zencefilli) Lezzetlerini' tattım ve çok beğendim.
Sadece, bir çok firmanın ünvanına eklediği 'Gurme' eklerini konuyla bağdaştıramadım.
Dünya kahve günü kapsamında, 3 nesil ve klasik kahvecileri bir araya getiren İSTANBUL COFFEE FESTİVALİ, günümüzde oldukça artan Kahveseverlerin hem ağızlarını tatlandırdı, hem de onları muhteşem konser etkinlikleri ile eğlendirdi.
İstanbulu Uyandıran Festival, ünlü coffe markalarının ve zincirlerinin yanı sıra, inovatif lezzetler peşindeki yeni bir markayı tanıttı: Kakuleli Lezzetiyle FİRUZBEY Türk Kahvesi, etkinliği yöneten HABER ATÖLYESİ nin değerli yöneticileri Zeynep Helvacı ve Zübeyde Turgut ile görüştüm. 
LA MARZACCO Kahve Makineleri yetkilisi Çetin Gürel in, kahveciliğe girişen kız kardeşi Burcu Gürel SPADA Roastery & Coffee Shoplarını, yılların dostu Mahmut Munzur un İSTANBUL KAHVE AKADEMİSİ çalışmalarının, kahve uzmanı sevgili kardeşim Akın Parlak ın bilgilerini dinledim.
Kahveli inovatif atıştırmalıklar üreten HAMAH Group, aArtizan peynirci ARTİSTE Gıda, ULUDAĞ İçecek ve ÖNLÜ K ATÖLYESİ nin faaliyetlerini izledim.

Gastro Etkinliklerde Henüz, herşey bitmedi.
`height= 

Bugün itibarıyla HATAY DA COĞRAFİ İŞARETLER ZİRVESİ gerçekleşecek ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından GASTRONOMİ KENTİ seçilen, 2005 yılından bu yana da 14 Coğrafi İşaret Tescilli Ü rüne sahip olan Hatay ın Gastronomi ve Mutfak Sanatları Dernek Başkanı Chef Gökçe Eker in bildirdiği üzere, Antakya Künefesi, Carra Peyniri ve Kabak Tatlısı na ilave olacak, birçok Hatay Lezzeti daha coğrafi işaret bekleyen ürünler arasında.
Zirvede bu ve benzeri konuları tartışılacak.

15 Ekim de Antalya da AKRA Hotel in bahçesinde 4. MEZE Festivali yapılacak. Aynı gün İstanbul da MAÇKA Parkında ise İstanbul Lezzet Festivali düzenlenecek.
Detay, içerik ve fotoğraflarını önümüzdeki hafta paylaşacağım, bu konuların arasında gerçekten dikkatimi çeken bir husus daha var.
15-16 Ekim günleri, Dünyanın ilk 'Gezici Mutfak Festivali' SİRHA OMNİVORE FOOD FESTİVAL 4 yıl aradan sonra yeniden İstanbul a gelecek.
Yeme-İçme Sektörünün önde gelen metropollerinde, ilham verici birçok etkinliği içeren bu Festival: 'HYBRİD Comminity' işbirliği ile Emirgan daki THE SEED de yapılacak ve yeme içme ile ilgilenen herkesi, alanındaki en başarılı Cheflerle buluşturacak, yeni fikirler ve oluşumlar yaratacak.

 

`height=

Türkiye ye Uzakdoğu Lezzetlerini, tanıtan ve sevdiren marka: SUSHİCO

SUSHİCO, En yeni ve en büyük mağazasını, 'Ataşehir Golf Club'ta açtı.
Yemyeşil doğanın içindeki, naturel ahşap dekorasyonu içinde sunduğu SUSHİ, SAŞHİMİ ve diğer Lezzetlerinin tadına doyulmuyor. 

`height=

Geçtiğimiz günlerde, benzerine dünyanın hiçbir yerinde rastlayamayacağınız güzellikteki, yeni SUSHİ MEKANINI 'Ataşehir Golf Club' girişinde hizmete açan, BNS Gıda ve Turizm Hizmetleri A.Ş.nin Yön. Kur. Başkanı, sevgili kardeşim Selim Yalın ın davetlisi olarak, değerli gazeteci kardeşim Cahit Akyol ile birlikte bu muhteşem mekanda idik.
Türkiye nin ÇEYREK ASIRLIK, Özgün Lezzet Markasının, bugün: Yurt dışında açık 5, Almanya ve Hollanda da da açılacak olan 2 Restaurantının dışında:   İstanbul da 40, yurt genelinde 20 şubesi bulunmakta. Tüm şubelerinde Özel catering servisinin yanısıra, online olarak paket servis hizmeti de verilmekte.

`height=
Çin, Japon ve Thai Mutfağından yemeklerin yer aldığı geniş bir menüye sahip olan, vegan ve vegeteryanlarında unutulmadığı, SUSHİCO spesiyalleri arasında: Uzakdoğu lu Cheflerin elinden, deniz ürünleri, dana, ördek, tavuk etleri, sebzeler ve pirinçle yapılan SUSHİCO nun hayran olduğum lezzetleri, Sushi Roll ler, Sashimi ler, Nigiri ler, Uzakdoğu tarzı acı-tatlı çorbalar, tempura lar, domburi ve dim-sum lar, deniz ürünü carpaccio lar, bun lar noodle lar, poke bow lar, özel salatalar ve değişik ve nefis tatlılar ile say say bitmiyen, mutlaka denenesi 'Harika Lezzetler' bulunmakta.

 

'TÜ RK BEYAZ PEYNİRİ' Bir LEZZET kaynağıdır. 'HOOOP MİDEYE'  Hiçyakışmamış!

`height=

Ü stün Lezzetli 'Beyaz Peynir' üretiminde: 70 yıllık deneyime sahip, Çanakkale nin Bayramiçilçesindeki bir süt ürünleri fabrikamızın, ulusal TV kanallarımızdan birinde gördüğüm Reklam beni ve Lezzetsever insanlarımızı fevkalade rencide edici, saygısızca sorumsuzca idi.
Adını yazmak istemediğim, bu anlı, şanlı firmamız, yeni bir peynir ürünü piyasaya çıkarmış, TAVA PEYNİRİ adını vermiş.
Ü stelik uzun bir Ar-Ge çalışması ile elde ettiği bu değeri, insanımızın 'Lezzet Duygusunu ve Ü retici Kalitesini hiçe sayarak!
'HOOOP MİDEYE' diye, üstün ve ileri bir Reklamcılık sloganı ile Ulusal TV lerde tanıtmaya başlamış.
Ancak takdirini, Lezzetsever halkımıza bırakarak, yapılan bu TAVA PEYNİRİ nin, belirtilen özellik ve güzelliklerine de değinerek, haklarını da teslim etmek isterim. Şöyle ki, her yaştaki tüketicinin rahatlıkla yiyebileceği, yeni ve hafif lezzetli, az tuzlu ve sağlıklı yapısı olan, kolay dilimlenme ve su salmayan özellikleri de mevcut.
Tanıtım şeklinin dışındaki özellikleriyle, tatmadım ama bu TAVA PEYNİRİ öncelikle
Yunan ın FETA sına rakip olabilir. 
Kahvaltılık ve mezelik olarak tüketilebilir. 
Salata ve sandviçlerde kullanılabilir. 
Gözleme ve börek gibi ara sıcaklara uyum sağlayabilir.