Ramazan ayında oruç tutmanın yani sıra artık son zamanlarda ismini sık sık duyduğumuz bir beslenme modeli de var : Aralıklı Oruç

Peki aralıklı oruç(Intermittent fasting) ile Ramazan orucu arasında ne benzerlikler ve ne gibi farklılıkların olduğunu beraber inceleyelim ;
Ramazan orucu tek tiptir. Sağlıklı beslenme rutini için sahur vaktinde ana öğün mutlaka yapılmalıdır. Sahur yapılmadan oruçtutmak sanılanın aksine daha az yemek yediğiniz için zayıflamanıza/ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olmaz. Bir diğer uygulanması gerekilen rutin ise iftar saatinde tüketilen ana öğündür. Bu ana öğünü hazırlarken sağlık kaliteniz için lif, protein, karbonhidrat dengesini sağlayarak iftar yapmak oldukça önemlidir.Ayni zamanda sağlik kaliteniz için iftar ve sahur arasinda bol bol su tüketmeniz önerilir.
Aralıklı oruçise Ramazan orucu gibi tek tip değildir ve 3 yöntemden oluşur.
Ye-Dur-Ye Yöntemi: Bu yöntem nispeten Ramazan orcuna benzer. Haftada bir veye iki kez tüm gün boyunca (24 saat) oruçtutulan yöntemdir.
16:8 Yöntemi: 16 saat açkalıp kalan 8 saatte yemek tüketilen yöntemdir. Örneğin 10:00-18:00 arasinda yemek tüketilmişse geri kalan saatlerde yemek yenilmemesi gerekir.
5:2 Yöntemi: Bu yöntemde ise kişi haftanin 5 günü ihtiyacı olan kalori ile beslenir geri kalan 2 gün ise ihtiyacı olan kalorinin yaklaşık 1/4 ü kadar besin tüketir.
Aralıklı orucun mutlaka diyetisen eşliğinde yapılmasi tavsiye edilirken özellikle diyabet, düşük tansiyon gibi rahatsızlığı olan kişilere hamile ve sporculara önerilmez.