LEZZET PEŞİNDE aynı hafta içinde Antalya da baharı, Berlin de kışı yaşadım.
Okurlarım hatırlayacakdır, 5 Ocak ta Helsinki den eksi derecelerde, karlı bir havada döndüğüm İstanbul da 16-17 derecelerle karşılaşdım.
17 Ocak sabahı ise Antalya da 19-20 dereceleri gördüm.
Sevgili kardeşim Ali Bıdı nın mükemmel ötesi Gıda ve Gastronomi Fuarlarını gezdim.
EUROTÜ RK GASTRO HERO, ONKEL FEİNKOST   Yön. Kur.   Bşk. Mustafa Şahingöz ü ziyaret ettim.
Oğulcan Sagun un ARMA Balık Restaurantında chef Raif Kahraman ın Deniz Lezzetleriyle mest oldum.
DTFOOD AMBASSADOR Oğuz Evler organizasyonu ile FOODPRODUCT &   HOTEL EQUİPMENT Fuarlarını ziyaret eden Alman Fuarcılar Birliği yetkilileri: Burkhard Endemann ve Jörg Taubitz ile Almanya nın en yüksek tirajlı Gıda ve Gastronomi Gazetesi   LZ/Lebensmittelzeitung un yazarlari Kristina Zwirner, Barbara Schinder ve Florence Simon ile Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ü mit Mirza Çavuşoğlu, Ali Bıdı ve Oğuz Evler ile birlikte Serpme Balık Evindeki yemeğe katıldım.
Fuar kapsamında gördügüm yoğun ilgi ile şahsım, yazarı olduğum gazetem ve temsil ettiğim federasyonum adına mutluluk duydum. Başta Türkiye nin 'İRON MAN'i Anfaş Expo Y.K.Bşk. Ali Bıdı ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerimi sunarım.
Değerli okurlarım, bu fuarlara ait detay ve fotoğrafları @pakmanvasfi Instagram hesabımdan izleyebilirler.
Fuarların son günü geçtiğim Berlin de, yine -1 derecede, önce kuru soğuk, sonra sulu kar ile karşılandım.
Akşamında ise %70 i Gastronomi ile iştigal eden TDU/Türk Alman İşverenler Birliğinin 2023 Yeni Yıl Resepsiyonuna, Recep İncecik ile katıldık.
Bu konu ile ilgili tüm bilgi ve fotoğraflar 22 Ocak tarihli İTTİFAK GAZETESİ nin LEZZET HAREKETİ özel yayınımızda sunulmuştur.
Toplantıyı organize eden TDU Başkanı Remzi Kaplan ve diğer konuşmacılar: Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey, Berlin Büyükelçimiz Ahmet Başar Şen ve Tarım Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi nin gündemlerindeki konu da tabii ki GIDA ve TARIM idi.
Selam ve sevgilerimle, @pakmanvasfi

 

ANTALYA DAN BERLİN E, GIDA, TARIM ve LEZZET KÖPRÜ SÜ  

Tüm AB ve Dünya Tarım Bakanlarının katıldığı forumda: Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Türkiye nin açtığı TAHIL KORİDORU ile dünyada yarattığı sinerjiye dikkat çekti.

`height=

Uluslararası öneme sahip olan Meyve, sebze, bağcılık, zeytincilik, çiçekçilik, et ve süt ürünleri ağırlıklı: 'GRUNE WOCHE BERLİN' Fuarını, İTTİFAK Gazetemiz Sahibi Recep incecik ile birlikte gezdik. Gıda & Gastronomi Fuarlarının, son günü geçtiğim Berlin de de Uluslararası YEŞİL HAFTA (İnt. Grune Woche) Fuarı açıldı.
Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir ile Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey in açılışında başrolde olduğu fuarın, bayrakları arasında Türk Bayrağı da olmasına ve fuar krokisinde 7.2 Halle de TÜ RKEİ yazmasına rağmen, içeride sadece bir tane, Euro Türk Ali İleri nin 20 m2 lik OTTOMAN ünvanlı firmasının standı vardı.

`height=
Her yıl bu fuarda düzenlenen 'Dünya Gıda ve Tarım Forumuna' bu yılda katılan Tarım ve Orman Bakanımız, 'Dünya Tarım Bakanları Konferansında' konuşarak, Türkiye nin açtığı TAHIL KORİDORU nun önemine dikkat çekti. Türkiye nin sebze meyve ve gıda endüstrisi ürünleri ihracat rakamlarının artışında, Avrupalı Türk GASTROHEROLARIMIZ ın faaliyetlerinin de katkısı olduğuna değindi.

`height=

Birçok ülkenin Tarım Bakanları ve uluslararası kuruluşların yetkilileriyle 2 li görüşmeler yaptı. Gazetemiz imtiyaz sahibi Recep İncecik ile birlikte ziyaret   ettiğimiz yüzbinlerce M2 ile ifade edilen fuar alanındaki kalabalıkta, Avrupa nın her tarafından gelen ziyaretçilerin yoğunluğundan yürümek neredeyse imkansızdı.
Ancak netice şudur ki Avrupalı yemeyi -   içmeyi seviyor, lezzette yeniliklere açık, bu yönde para harcamaktan da kaçınmıyor.
Dünyada sözü geçen önemli bir Tarım Ü lkesi olan Türkiye nin de, bu tarz fuarlarda daha etkin olması   gerektiğine inanıyorum.

`height=

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin, devasa halleri doldurarak, üretimlerini sergiledikleri ve ziyaretçilere 'Ü CRET KARŞILIĞI' tattırdıkları bu muhteşem organizasyonda: Fas, Tunus, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkeler dahi 200 m2 üzerinde gösterişli stantlar kurup, ülkelerini ve gıda ürünlerini tanıtıp, satarken yaptıkları gösterilerle de folklorik değerlerine dikkat toplayarak,   LEZZETLERİNİ BEDELİ MUKABİLİNDE ziyaretçilere tattırıyorlardı.

`height=

Bu arada kendi adına kiraladığı standına Türk Bayrağı asarak, ülkemize özgü   lezzetlerin ve ürünlerin pazarlamasını yapan, Postdamdan fuara katılan Avrupalı Türk Ali İleri kardeşimi, Türkiye nin batısından doğuşuna, kuzeyinden güneyine, topladığı küçük üreticilerin ürünlerini ithal ederek, OTTOMAN Markası ile toptan ve perakende ticaretini yapması, hem ülkemizin, hem lezzetlerimizin, hem de folklorik ve el işi ürünlerimizin tanıtımına sağladığı katkı dolayısıyla tebrik ettim, başarılar diledim.

 

EUROTÜ RK GASTROHERO İlkay Erçelik in, Berlin deki ünlü İtalyan Restaurantı: ANTİCA ROMA da, YEMEK KEYFİ!

Berlin in, neşeli ve gençgastronomlarından İlkay Erçelik in Ku-damm daki ünlü ANTİCA ROMA   İtalyan Restaurantına, İTTİFAK Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Recep İncecik ile birlikte konuk olduk.

`height=

20 Ocak akşamı, TDU nun Sheraton Grand Hotel Esplanade de yapılan Yeni Yıl Resepsiyonunda karşılaştığımız, sevgili kardeşim İlkay Erçelik, bizi davet ettiği ve sahibi olduğu Berlin in merkezi Ku-damm ın, en tanınmış İtalyan Restaurantı ANTİCA ROMA da ağırladı.
Antik büstler ve heykellerle donatılmış muhteşem dekorasyonu ile Berlin e gelen turistlerin vazgeçilmez mekanı, soğuk ve yağışlı havaya rağmen   yine dopdolu idi.
Türk, Alman, İtalyan ve diğer milletlerden de personeli olan Ristorante nin, sevgili İlkay tarafından geliştirilen özelliği (İtalyan lezzetlerini, konuklarının damak zevkine göre dizayn etmesi) sayesinde, turistlerin ve Berlin de yaşayan diğer ülke insanlarının tercih sebebi olması.

`height=
Örneğin bize, helal olması açısından sucuklu, pastırmalı nefis bir pizza yaptırması gibi. Tam gün işinin başında olan, güler yüzü ve esprileriyle konuklarıyla ilgilenen Erçelik, çalışmalarıyla ilgili olarak gazetemizin LEZZET HAREKETİ okullarına: 'Biz, kaliteyi seviyoruz, sürdürülebilirliği savunuyoruz ve taze bölgesel içeriklere güveniyoruz. Şarap, şarkuteri, peynir ve kahve spesiyallerimiz dahil, bazı ürünleri doğrudan İtalya nın, çeşitli bölgelerinden alıyoruz.

`height=
Özveri ile hazırladığımız pizza, makarna ve salata kompozisyonlarımızı, gerçekten benzersiz kılan taze canlandırıcı malzemelerle, İtalya nın klasik otantik mutfağını Berlin de yaşatıyor, konuklarımıza özel balık spesiyaliteleri ve harika et yemekleri de sunuyoruz.' dedi.
Gastronomideki başarılarıyla, bizleri de gururlandıran İlkay Erçelik in, 10 yıldır birlikte çalıştığı Iğdırlı chef Türkün Varol u da konusunda çok başarılı buldum.

`height=

Bize yaptığı pizzanın yanısıra, enfes BALKABAĞI Çorbası ile Almanların ünlü tatlısı APFEL STRUDELN i   yorumuna ve sunumuna hayran kaldım.
Kendisini, LEZZETHAN Rozeti takarak kutladım.