2022-23 Gastronomi ve Turizm sezonu içinde bulunduğumuz ay itibariyle, yurt içinde ve dışında başladı.
Ü lkemiz, coğrafi konumu ve iklim farklılıkları dolayısıyla, bu konuda dünyadaki sayılı ve de şanslı birkaçülkeden biridir.
Tarımsal üretimimizdeki çeşitlilik, Denizlerimizdeki bolluk, ayrıca Gıda Sanayindeki gelişmişliğimiz ve insanımızın 'LEZZET YARATMA YETENEĞİ' muhteşem boyutlardadır.
Ancak, bence çözemediğimiz bir GASTRONOMİ ve LEZZET problemimiz ve bu problemin yarattığı bazı kavram kargaşaları var ki   Yanlış anlaşılmalara, yorumlara, zaman kaybına ve ziyankarlığa sebep olabiliyor. Yine bence, Gastronomi sadece 'yeme-içme ve eğlence' değildir.   Gastronomi bir bilimdir ve içindeki en son bölüm, tüketiciye yönelik olan: 'Yeme-içme ve eğlence' kısmıdır. Gastronomi ile uğraşan insanlara, dünyada GASTRONOM denir. Örneğin GASTRO MEKANLARI tasarlayan ve yapan mimarlar, mühendisler bu mekanların endüstriyel mutfaklarını dizayn eden üreten ve kuran makine mühendisleri, bu mekanların salonlarını tefriş eden mobilyacılar, mefruşatçılar, dekoratörler içve dış cephelerini üreten ve kuran teknik elemanlar ile ahşap, metal ve cam kış bahçelerini, pergolaları tenteleri ve güneşlikleri, hatta açık mekan mobilyalarını açılır kapanır yüzeylerin üreticileri ile bu mekanlarda görev alan profesyoneller (Aşçı, garson, yönetici, vs.) gibi ve bu personeli eğiten, eğitim kuruluşları (üniversiteler meslek okulları kurslar) gibi, endüstriyel temizlik ürünleri ve makine ekipmanlarının üreticileri gibi, set ve sofra üstü ekipmanlarının (Tencere, tava, tabak, servis takımları) gibi üretici ve satıcıları, bu alanlarda faaliyet gösteren esnaf, sanatkar, sanayici, vs. kişilerin kurduğu STK ların yöneticileri, bağlantılı merkezi ve yerel yönetimlerin, ilgili bölüm bürokratları, toptan ve perakende tedarikçileri, imalatçıları, ihracatçıları, market & gross marketlerin yöneticileri, hal esnafları, et, süt, deniz ürünleri ile iştigal edenler, sebze, meyve ve kurutulmuş gıdaların temini ve ticaretini yapanlar, uncular, fırıncılar, konserveciler, dondurulmuş gıda sanayicileri gibi çok geniş bir kesim mevcuttur.
Ve siz 'GASTRONOMİ TURİZMİ' derseniz, saydığım bu kesimle 'Yemek-içmek ve gezip eğlenmek' isteyen kesimi buluşturmak zorunda kalırsınız, ki: Her iki tarafta, bu oluşuma pek sıcak bakmaz.
Gelelim, 'Zurnanın son deliğine' işte burası, senin 'Turizm Ayağının' basacağı nokta ve bu noktada da kimler var?
Tabii ki lüks oteller, şık restoranlar, gezilip görülecek yerlerdeki tadılacak lezzetler, dönerken yanımızda götürülecek tadımlıkları satan tatlıcılar, kuruyemişçiler, vs. var. İşte bunu düzeltelim, bu 'Turizm Olgusunun' adına, lütfen Avrupalılar gibi, biz de 'LEZZET TURİZMİ' diyelim ve 'LEZZET TURLARI' diye, tanıtalım ve satalım.
Selam ve sevgilerimle, @pakmanvasfi

 

`height=

TARIM, TURİZM, SANAYİ ve LEZZET ŞEHRİ: BURSA

Bursa Büyükşehir Belediye başkanı Alinur Aktaş ın öncülüğünde, TÜ RSAB, TUROFED, TUREB, SKAL, TAFED ve GASTRODER gibi güçlü Sivil Toplum Kuruluşları, Bursa nın Marka Hotelleri, Gıda ve Gastronomi firmaları ile İNOKSAN Endüstriyel Mutfak Sanayinin katkılarıyla gerçekleşen Festival, Gıda ve Turizm Fuarlarıyla, Konferans Konser ve Yemek Yarışmalarıyla Yurdumuzda şu sıralarda yapılan ve yapılmaya devam eden GASTRO FESTİVALLER arasında 'BAŞARININ ÖRNEĞİ' oldu.

`height=

Geçen haftaki yazımda da değindiğim üzere, yurdumuzun dört bir yanındaki GASTROFEST etkinlikleri geçtiğimiz haftada devam etti. Ben İstanbul a yakınlığı dolayısıyla olduğu kadar   gösterilen teveccüh ve ortak dostlarımın ricalarına istinaden, tercihimi, Antalya dan yana değil Bursa için kullandım.
Bu hafta sonu:   KASTAMONU Gastronomi Festivali, önümüzdeki hafta sonu ise İstanbul da: COFFE FESTİVALİ ve EXPO NATURA Fuarı var. 6 Ekim i Kahvecilere ve Doğal Gıdacılara ayırıyorum. Devamında: GASTRO AFYON FESTİVALİ ve ADANA LEZZET FESTİVALİ etkinlikleri var. 7 Ekim de bakalım rüzgar ne tarafa götürecek, göreceğiz.

`height=

Şimdi esas konumuza dönecek olursak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.   Alinur Aktaş bu işi güzel halletmiş diyebiliriz. Bursa asırlara sırtını dayamış bir lezzet şehridir. Birçok değeri bağrına basmış olup, Türkiye nin en çok ihtiyacı olan Turizm de,   Tarım da ve Sanayi de çeşit zenginliğine sahiptir. Lezzetlerini tarla ve bahçelerinde yetiştiren, fabrikalarında işleyen, donduran ve ihraçedebilen güce sahiptir.

`height=

İstanbul a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı bu özelliklerini Turizm ile de değerlendirmesine imkan sağlamıştır. Ayrıca: Türkiye nin en büyük Endüstriyel Mutfak Sanayi İNOKSAN, Bursa dadır. HOREKA Sektörünün en büyük ihtiyacı olan mobilya, mefruşat ve dekorasyon ürünlerinin merkezi İNEGÖL, Bursa dadır. Ü lkemiz meralarının en lezzetli etleri, en güzel sütleri, Bursa dadır. Dolayısıyla Et ve Süt Ü rünlerinin (Dönerinin, köftesinin yanı sıra sucuk, sosis vs ile peynir çeşitlerinin sütlü tatlılarının) en lezzetlileri yine Bursa dadır. Zeytin üretiminin ve Zeytinyağının kaynağı Bursa dadır. 

`height=

Bursa, konserve, içecekler, taze ve dondurulmuş gıda ürunlerinde, Avrupa ihracat lideridir. Tavukçuluk ve piliçihracatında ise Orta Doğu nun lideridir.
Yurt dışı pazarlara hakim, Almanya daki birçok kuruluş (Suntat,   Baktat vs) Bursa da kendi üretim tesislerini, Gemlik İznik ve diğer yerlerde kurarak, tarım ürünlerimizi yetiştirerek, toplayıp işleyerek, kendi markalarını üzerine koyarak, ihracatımıza katkı sağlamaktadır.

`height=

Bu bilgilerin ışığında Merinos Parkında inşa edilmiş olan Fuar, Konferans ve Yemek salonlarını çok beğendim, bu çalışmaları ve yatırımları için Sn. Belediye Başkanını tekrar kutlarım.
Ayrıca, binlerce dönümlük parkta kurulan Aşçı Yarışma Çadırlarından, ünlü sanatçıların sahne aldığı konser alanına ve Bursa nın LEZZET MARKALARININ dizildiği, Osmanlı büyüklerinin adlarını alan sokaklarına kadar her şey çok güzel organize edilmişti. Bursalıların ve Bursa daki yerli yabancı konukların gösterdiği ilgi de, zaten bunu gayet güzel yansıttı.
Bursa caddelerindeki Festival coşkusu KORTEJİ görülmeye değer olduğu gibi, Türkiye nin Turizmine ve Gastronomisine yön verenlerin katıldığı konferanslarda, yeni bilgi kaynakları yarattı. Ben, GASTROFEST e soyunan kurum ve kuruluşlara tavsiye ederim: 'Sizlere gelip, bu fikirleri veren Organizatör Kuruluşlardan önce, bir de Bursa Belediyesine danışın' derim.

 

 

`height=

İNOKSAN, Bursa Gastronomi Festivali ne damgasını vurdu! 

Endüstriyel Mutfak &   Soğutma Sanayinde, Bursa nın ve ülkemizin dünyadaki gururu:   İNOKSAN Fabrikası, yurt içinde ve dışında 42 yıldır: Hotel, hastane, okul, kışla ve tüm restoran, cafe, fastfood, catering gibi kuruluşlara, ürün ve hizmet veriyor.

Değerli dostum, 40 yıllık arkadaşım Mak. Müh. Vehbi Varlık tarafından, Bursa da 25 m2 lik bir bodrum katında kurulan İNOKSAN End.Mutf.San.A.Ş. bugün, 500 kişinin çalıştığı 25.000 m2 lik modern bir fabrikadaki üretimiyle   Yüzlerce ülkenin, binlerce kentindeki, yüz binlerce mekanın mutfaklarında, insanlara kaliteli beslenme hizmeti sunulmasına imkan sağlıyor.
Bir Bursalı olarak yatırımlarını, memleketine yapan örnek iş adamı, sanayici ve ihracatçı Vehbi Varlık, çocuklarına da en iyi eğitimi aldırarak onları işin başında ve yönetimin içinde değerlendiriyor.

`height=

2002 yılında, Londra da 20 li yaşlarında tanıdığım oğlu Emre Varlık fabrikayı yönetirken, kızı Görkem Varlık da içve dış ticaretin başında, İNOKSAN a hizmet ediyor.
Fevkalade istikrarlı bir büyümenin sembolü olan, kuruluşun sahibi Vehbi Varlık her zaman ülkemizde 'Gastronominin Gelişimine' katkı veren bir yapıda oldu. 1995 yılında bugünkü LDF/Lezzet Dernekleri Federasyonumuzun temeli olan, 'Mutfak Profesyonelleri Derneği'nin, Türkiye de ilk defa İstanbul Holiday İnn Hotel de şahsen organize ettiğim, ilk 'AŞÇILAR YARIŞMASINA' sponsor olması teklifimi, bir an bile düşünmeden kabul ederek, ülkemizin ilk ŞAMPİYON TÜ RK AŞÇILARININ doğuşuna imkan sağladı.

`height=

Türkiye nin tanıdığı, televizyonların eğitimci chef i Eyüp Kemal Sevinç, bugün dünyanın en büyük otel grubu ACCOR un Türkiye ve Ortadoğu Gn. Koord. Uğur Talayhan (Chef) ve Taşpakon Y.K. Ü yesi Chef Ali Davut ülkemizi 1996 Londra Grandprix inde temsil ettiler ve ilk dünya madalyalarını Türkiye ye getirdiler. Antrenörümüz, ünlü Alman Chef Maximilian Thomae   da anmadan geçmeyelim. Tabii ki Vehbi Varlık ve İNOKSAN ın, Türkiye Gastronomisine katkıları bu kadar değil, çok var ve daha da olacak inşallah.
AR-GE çalışmaları, dünya pazarlarındaki seyahatleri hız kesmeden devam eden, Varlık Ailesine ve İNOKSAN a kolay gelsin diyor, başarılar diliyorum.

 

`height=

Dünyayı DÖNER ve İSKENDER KEBAP la tanıştıran ŞAHİNBEY DÖNER & İSKENDER

Bursa nın 5 yıldızlı Hotellerinde, 20 yıl 'Executive Chef' olarak hizmet veren, deneyimli mutfak profesyoneli Şahin Sevinç, 2020 yılında Bursa nın gelişen ilçesi Yıldırım da kurduğu 1000 kişi kapasiteli, muhteşem Restaurantı ŞAHİNBEY DÖNER & İSKENDER KEBAP kuruluşunda, farklı bir Döner Lezzetini, Alakart Kültürü ile sunuyor.

`height=
Bursa nın hemen her tarafından, hatta İstanbul dan müdavim müşterileri olan iş adamları, bürokrat, siyasetçi, sporcu ve sanatçıların ağırlandığı restaurantın, içve dış dekorasyonu, yerleşim düzeni, ferahlığı ve hizmet sunumu gerçekten çok değişik, modem ve zengin. Lezzet Sanatına, Bursa Aşkına ve Hizmet Kalitesine çok önem veren Şahin Sevinç, yıllarını verdiği 'Lezzet Konusunda', çok hassas olduğunu ifade ediyor.

`height=

'Yeni 'Lezzetler Yaratmayı seviyorum, mekanımın ferahlığına, temizliğine, elemanlarımın güler yüzlü ve şık olmasına, aşçılarımın tabak dizaynı ve servis kalitesine, mutfağımın hijyenine (Zaten açık mutfak, her şey misafirlerimin gözü önünde yapılıyor) çok özen gösteriyorum.' dedi ve sözlerini  'Aldığım, İleri Mutfak Eğitimi ve üstad cheflerle geçirdiğim yıllarda, edindiğim tecrübe ile (Lezzete Lezzet Ekleme konusunda) kendimi geliştirdim ve bu marifetimi, her şeyimi borçlu olduğum, Bursa ya ve bursalılara sunmayı kendime görev edindim.' diyerek tamamladı.
Başarılarının devamı dileklerimle, değerli Chef in yanından ayrıldım.